»Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave«

Spoštovani,

Slovenija bo v času predsedovanja skrbela za to, da temeljna vprašanja razprave o prihodnosti Evrope širom EU dobijo ustrezno pozornost. Prispevati želimo k temu, da se v luči oblikovanja skupnih predstav o rešitvah za prihodnost slišijo različna mnenja.

Naš cilj je krepitev skupnega razumevanja izzivov, ki so jim članice lahko kos le, če se z njimi spopadejo skupaj na ravni EU, pa tudi vprašanj, ki jih države lažje rešujejo samostojno in morajo zato v okviru EU imeti ustrezno avtonomijo.
Pred Slovenijo je torej odgovorna naloga. Da pa bi se jo lahko lotili kar najbolj ambiciozno, je pomembno oblikovati okvirno skupno predstavo o tem, kakšne Evrope si želimo Slovenke in Slovenci, in kaj smo za to pripravljeni storiti.
S tem namenom želi predsednik vlade Janez Janša opraviti prvo uvodno razpravo te vrste z naslovom »Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave«.

Razprava bo potekala v četrtek 20. maja, ob 17. uri, v sejni sobi Grad Brdo, Brdu pri Kranju.

V razpravi bodo poleg predsednika Vlade Republike Slovenije Janez Janša sodelovali:

  • predsednik republike Borut Pahor,
  • svetovalec predsednika republike dr. Ernest Petrič (prek AVK),
  • nekdanji minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel,
  • pravnik dr. Matej Avbelj,
  • pravnik dr. Jurij Toplak in
  • nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

Razpravo Prihodnost Evrope – pogovor o strateških izzivih ob pričetku vseevropske razprave« bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na vladnem spletnem mestu: https://www.gov.si/neposredni-prenos ter na vladnih družbenih omrežjih ter prek TV Slovenija 3.

Več informacij najdete tukaj.

Lep pozdrav,

Nova univerza