Nagovor rektorja prof. dr. Mateja Avblja ob otvoritvi novega akademskega leta na Novi univerzi

Ob dnevu Nove univerze, 29.9. 2021

Drage študentke in študenti, prisrčno pozdravljeni na Novi univerzi. Kot rektor z velikim veseljem razglašam otvoritev novega akademskega leta.

Potem ko je pandemija covid19 v pravkar minulem akademskem letu dobesedno izpraznila naše predavalnice, nas prikrajšala za medosebne stike in nas pregnala v digitalizirano akademsko okolje, se letos vračamo nazaj, v živo!

Sodobna znanost nam je z razvojem cepiv omogočila vrnitev v normalnost. Zato vse, ki tega še niste storili, prijazno vabim, da se cepite, saj bo izpolnjevanje PCT pogoja ne le obvezno, temveč ključno za nemoten, predvsem pa zdrav potek pedagoškega in raziskovalnega dela na Novi univerzi.

Nekateri ponovno, velika večina pa sploh prvič, se bomo tako v naslednjih tednih in mesecih spet srečevali v živo: v Kranju in Ljubljani, v Novi Gorici in Mariboru. Nova univerza bo tako spet zaživela kot tesna in pristna akademska skupnost: študentov, alumni, profesorjev in strokovnih sodelavcev, ki bodo poskrbeli, da bo vaš študij potekal kar se da učinkovito in uspešno.

Minulo leto je Novo univerzo spodbudilo k digitalizaciji. Vsi naši predmeti, vsi naši programi so bili posodobljeni in preneseni v e-učilnice moodle. Ta razvojni moment bomo izkoristili tudi v novem akademskem letu. To pomeni, da vas bodo ob vpisu pričakale urejene e-učilnice za vsak predmet, kjer bo na voljo vsa literatura, navodila za študij in kasneje tudi posnetki vseh predavanj. Prizadevali si bomo, da bodo vsa predavanja še naprej potekala ne le v živo, temveč da bodo na voljo tudi v digitalni obliki.

S tem vam ne le želimo olajšati študij, temveč predvsem poskrbeti, da bo ta na najvišjem kakovostnem nivoju. Nova univerza je zavezana k odličnosti. To potrjuje tudi postopek pridobivanje britanske akreditacije, ki bo v slovenski prostor prinesel povsem novo paradigmo študija.

Začenši že s tem akademskim letom, bodo vpeljani univerzitetni standardi, ki so že dolgo uveljavljeni na najboljših mednarodnih univerzah. Kampanjski študij bo zamenjal sprotni študij, z redno in praviloma obvezno prisotnostjo na predavanjih bodisi v fizični bodisi v digitalni obliki. Profesorji, asistenti in tutorji se bodo posvetili vsakemu študentu posebej, ki bo to želel.

Tako ne bo več množice izpitnih rokov, neuspelih izpitnih poizkusov, razočaranj, zavlačevanja študija in izgubljanja najboljših let vašega življenja. Z  novim načinom študija, obštudijske pomoči ter strokovne podpore bo velika večina študentov izpite opravila že v prvem izpitnem roku. S tem boste pridobili vi, študentje, vaši starši, podjetja in država. Nova univerza pa bo ponosna na vas, ker zmorete.

Ob opisani spremembi študijske paradigme, pa bodo številne stvari, zlasti tiste, ki so že doslej odslikavale dobro prakso, ostale enake. Še naprej se bodo na Novi univerzi odvijali pomembni raziskovalni projekti. Še naprej bomo organizirali številne zunajkurikularne aktivnosti: konference in akademske forume. V naše vrste bomo še naprej vabili najbolje strokovnjake iz prakse in najbolj uveljavljene akademike.

Poskrbljeno bo tudi za študentsko življenje. Tu je študentski svet in njegove aktivnosti. Alumni klub. Tekaški klub Nove univerze. Lahko se boste družili s tujimi Erasmus študenti, ali pa sami izkoristili možnost študijske izmenjave v tujini. Priložnosti za nova doživetja, za novo znanje in izkušnje je in bo, kolikor hočete.

Izkoristite jih. Bodite zahtevni do nas, profesorjev, in pošteni do sami sebe. Najlepša leta vašega življenja uporabite za svoj intelektualni razvoj, ustvarjalnost, kritični razmislek in za osebnostno rast, da boste lahko prispevali za boljši svet, danes in jutri. Pri tem bodite pogumni ter, seveda, ponosni nase, kot je Nova univerza ponosna na vas.

Želim vam eno res uspešno, pa tudi zdravo, akademsko leto in se kmalu vidimo v predavalnicah.

Srečno!

prof. dr. Matej Avbelj,

rektor Nove univerze