Novoletna čestitka rektorja Nove univerze

Spoštovane študentke in študenti, alumni, dragi člani akademskega zbora, kolegice in kolegi, prijatelji Nove univerze,

skoraj neslišno in tako drugače kot vselej smo letos vstopili v ta praznični čas. Čas, ki smo ga od nekdaj izkoristili za druženje,  zabavo, za srečanje z vsemi tistimi, s katerimi med letom ni bilo priložnosti za snidenje.

To leto je bilo povsem drugačno. Dva valova epidemije, prvi spomladanski in ta jesensko-zimski, sta naše življenje, naše aktivnosti postavila povsem na glavo. Vse, kar je bilo pred tem več kot samoumevno, osnovni medčloveški odnosi v obliki druženja, je postalo privilegij ali celo začasno nedosegljiva dobrina.

Marsikdo bi zato pričakoval, da si bomo ob tem prazničnem voščilu rekli, naj gre leto 2020 čim prej v pozabo. Pa tega ne bomo storili. To pa zato, ker bomo iz preizkušenj, pred katere nas je postavilo turbulentno leto 2020, izšli še močnejši. Krizo 2020 bomo izkoristili za to, da bomo postali še boljši.

Nova univerza je prvovrstni dokaz tega. S hitrim, a premišljenim ukrepanjem smo že na samem začetku akademskega leta vse naše aktivnosti prenesli v e-učilnice. Pedagoški in raziskovalni proces sta tako tekla nemoteno. Univerza pa je nove izzive izkoristila za okrepitev digitalizacije ter za prenovo študijskih programov in posameznih predmetov.

Velika večina študentov je zadovoljnih z novim, začasnim načinom dela. Ta nam je omogočil, da ste pravočasno diplomirali, magistrirali in doktorirali. Ta je zagotovil, da iz naslova pedagoškega dela Nove univerze ni izvirala nobena covid okužba, da smo torej študirali redno in živeli varno.

Tu gre zahvala vsem, študentom za vaše razumevanje, strokovnemu osebju za vso pomoč in tudi profesorjem za vašo prizadevnost.

In ko že govorim o profesorjih, dovolite mi, da razglasim najboljše profesorje po izboru študentov na vseh treh polnopravnih članicah Nove univerze:

FDŠ:

  • izr. prof. dr. Petra Ferk,

FSMŠ:

  • doc. dr. Ines Vodopivec,

Evro-pf:

  • doc. dr. Benjamin Lesjak, izr. prof. dr. Jernej Letnar Černič.

Vsem imenovanim iskreno čestitam in želim še naprej tako uspešno delo.

Pred nami so zdaj božič, dan samostojnosti in enotnosti ter novo leto. Najlepši dnevi v letu, vrhunec prazničnega decembra. Ker so letos drugačni, nam ponujajo tudi priložnost, da se vrnemo k njihovemu izvornemu pomenu. Ta ni v darilih, pompu in glamurju, temveč v obljubi novega začetka, rojstva nečesa novega.

Na Novi univerzi, kjer stavimo na nove priložnosti, se tega dobro zavedamo.

Zato vam kot njen rektor v prazničnem pričakovanju izrekam zahvalo za vse opravljeno delo v preteklem letu in želim zares vse dobro v prihodnje.

Ko bo enkrat to težko zgodovinsko obdobje za nami, bodo prišle nove priložnosti, ki jih bomo zgrabili z obema rokama. Na Novi univerzi to znamo!

Zato: vesele praznike, srečno novo leto in ostanite zdravi.

Prof. dr. Matej Avbelj

Rektor Nove univerze