Doktorska poletna šola iCourts 2020

Spoštovani doktorski študentje,

Vabimo vas k prijavi na doktorsko poletno šolo, ki jo so-organizirata iCourts (Univerza v Kopenhagnu) in Pluricourts (Univerza v Oslu). Potekala bo v Kopenhagnu med 22. in 26. junijem 2020.  

So-organizatorja še posebej pozdravljata študente, ki se zanimajo za družbeni in politični kontekst mednarodnih sodišč in pišejo doktorsko disertacijo, ki vključuje interdisciplinarni pristop k preučevanju enega ali več mednarodnih sodišč.

Več informacij o poletni šoli najdete na naslednjih povezavah:

-          https://jura.ku.dk/icourts/education/summer-school/

-          https://jura.ku.dk/icourts/calendar/2020/summer-school-2020/

Rok za oddajo prijave je 5. februar 2020.

Celostno izobraževanje v veščini govorjenja in nastopanja

Spoštovani študentje!

Ker se na Novi univerzi zavedamo pomembnosti javnega nastopanja, vas vljudno vabimo k prijavi na celostno izobraževanje v veščini govorjenja in nastopanja, ki ga bo Nova univerza izvedla skupaj s Šolo retorike Z&Z in njihovimi izkušenimi predavatelji.

Vse informacije o izobraževanju in prijavi najdete v dopisu.

Izvedba izobraževanja je pogojena z zadostnim številom prijav.

Več infomracij je v priloženem dokumentu: Šola retorike

Prijavnica za šolo retorike: Prijavnica

Vabilo na Akademski forum Nove univerze: 10 let Lizbonske pogodbe – pogled v prihodnost

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na drugega v nizu Akademskih forumov Nove univerze posvečenih prihodnosti Evropske unije, z naslovom: 10 let Lizbonske pogodbe – pogled v prihodnost. Akademski forum bo potekal v okviru raziskovalnega projekta, podprtega s strani ARRS, na temo “Integralna teorija prihodnosti EU” pod vodstvom dr. Mateja Avblja.

Dogodek bo potekal v četrtek, 12. decembra 2019 ob 18.00, v Avli Ivana Hribarja na Novi univerzi, Mestni trg 23, 1000 Ljubljana.

Več informacij najdete v vabilu.

Vabilo na Akademski forum: 10 let Lizbonske pogodbe – pogled v prihodnost

Delavnice za pisanje zaključnih del

Kot smo obljubili bo knjižnica redno organizirala delavnice za pisanje zaključnih del. Po dogovoru bodo delavnice potekale drugi teden v mesecu, praviloma v popoldanskem času.

Delavnice so predvidene za manjše število študentov in zasnovane kot pogovor. Njihov namen je pomagati študentom s pojasnili osnovnih pojmov, izpostavljanjem najpogostejših napak ter pomoči pri dotičnih primerih, za katere se študente vzpodbudi, da jih prinesejo s seboj – če seveda že imajo kakšna vprašanja.

Delavnice

Datumi, ki pa se zaradi nepredvidenih situacij lahko še spremenijo so:

  • 14. 11. 2019
  • 11. 12. 2019
  • 16. 01. 2020
  • 12. 02. 2020
  • 12. 03. 2020
  • 14. 04. 2020

V maju bo rokov več, in sicer 4 zaporedne torke:

  • 5. 5. 2020
  • 12. 5. 2020
  • 19. 5. 2020
  • 26. 5. 2020


Udeležba na delavnicah je na voljo vsem študentom Nove univerze, ne glede na letnik ali stopnjo pisanja zaključnih ali drugih nalog, je pa potrebna prijava na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Akademski Forum Nove Univerze: Prihodnost Evropske unije – Izzivi

1. oktobra 2019 ob 18. uri bo potekala otvoritveno slovesnost in Akademski Forum Nove Univerze: Prihodnost Evropske unije – Izzivi. Dogodek bo v Avli Ivana Hribarja na Novi univerzi. Potekal bo v dveh delih. Otvoritveni slovesnosti, s katero bomo obeležili začetek novega akademskega leta in imenovanje novega rektorja Nove univerze, bo sledila okrogla miza v okviru Akademskega foruma. Akademski forum bo v angleškem jeziku.

Okroglo mizo bo vodil dr. Matej Avbelj, na njej pa bodo sodelovali:

H.E. Sophie Honey, Ambasadorka Združenega kraljestva v Sloveniji

prof. dr. Peter Jambrek, Rektor Nove Univerze

mag. Igor Mally, Državni sekretar in vodja predsedovanja RS Svetu EU 2021


Več informacij o dogodku je v vabilu.

Vabilo na Akademski forum - Prihodnost Evropske unije – Izzivi

Akademski forum Nove univerze in Katedrale svobode

V četrtek, 20. 6. 2019, je v luči prihajajočega državnega praznika, s katerim obeležujemo rojstvo Slovenske samostojne države, na Novi univerzi potekal Akademski forum, ki smo ga tokrat pripravili v sodelovanju s Katedralo svobode. Foruma so se udeležili dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel, dr. Janko Kos, ddr. Igor Grdina in dr. Ines Vodopivec. Razpravo je moderiral dr. Matej Avbelj.

Zadnji v letošnjem sklopu Akademskih forumov je bil namenjen razpravi o temeljnem, konstruktivnem elementu vsake države, kot ga razumemo skozi pojma »narod« in »ljudstvo«.

V duhu uvodnega epigrafa, ki se glasi »Ni važno, kaj drugi počnejo z nami, važno je, kaj Slovenci počnemo s sabo«, so zbrani govorci poskušali osvetliti temeljna vprašanja o tistem, kar definira Slovenski narod oz. ljudstvo in o njegovi umeščenosti v mednarodni (evropski) prostor skozi preteklost in danes.

Pričujoči dogodek je služil tudi razpravi o uvedbi in pomenu študijskega programa Slovenski študiji Fakultete za slovenske in mednarodne študije Nove univerze, ki je edinstven tako v narodnem kot tudi v mednarodnem smislu, a vendar neupravičeno ostaja prezrt s strani države. Dekanja fakultete, doc. dr. Ines Vodopivec, je ob tem opozorila na vidno pešanje zgodovinskega spomina in kritične zavesti o slovenski državnosti.

Razpravo je dr. Matej Avbelj zaključil z mislijo, da je v vsakem narodu nekaj, kar je izjemno lepega, nekaj, kar nas povezuje, obenem pa je v vsakem narodu tudi nekaj izključujočega, nekaj, kar nas napravlja tudi nevarnega do drugih, izziv vsake civilizirane družbe pa je v tem, da najde sorazmerje med to temno in svetlo platjo.

Resized 24

Povabilo na Akademski forum Nove univerze in Katedrale svobode - Konvencije za nacionalni program

SLOVENSKI NAROD

Ni važno, kaj drugi počnejo z nami, važno je, kaj Slovenci počnemo sami s sabo!

Vljudno vabljeni na Akademski forum, ki ga tokrat Nova univerza prireja skupaj s Katedralo svobode. Forum je namenjen razpravi o pomembnih vprašanjih slovenskega naroda, njegove matične države Slovenije, in ne nazadnje uvedbi ter izvajanju študijskih programov slovenoslovja Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Letošnji dan državnosti je nenačrtovana, vendar dobrodošla simbolna priložnost.

Razpravo naj spodbudi nekaj spodaj navedenih točk:

• Slovensko nacionalno in socialno vprašanje v luči osamosvojitve in osvoboditve naroda.

• Vprašanje slovenskega narodnega značaja: hlapčevstvo in upor, enakost in zavist, sproščenost in zavrtost.

• Pobude za preoblikovanje slovenskega narodnega značaja: Ivan Cankar, Edvard Kardelj, OF, Edvard Kocbek, Dušan Pirjevec, Josip Vidmar.

• Slovenski narod kot ustavna kategorija - deklaracija, program, norma. • Slovenci v Evropi narodov danes: komu prisluhniti - populistom, suverenistom bruseljskim politikom, evroskeptikom, nacionalistom? Ali pa je važno le kaj Slovenci storimo zase, ne pa, kaj drugi storijo za nas?

• Kdo je subjekt samoodločbe v evropski zgodovini in danes? Narodi, ljudstva, nacije, etnije? Katalonci in Baski ali Španci? Škoti ali Britanci? Evropska unija narodov ali nacij?

• Zakaj je bila ustanovljena slovenska država? Je Republika Slovenija nacionalna država? Kako naj varuje narodno istovetnost, samobitnost, kulturo in jezik?

• Slovenija kot matična in edina država Slovencev in Slovenk za varovanje in razvoj civilizacijskih podlag naroda in njegovega nacionalnega interesa.

• In ne nazadnje: uvedba in izvedba ter javna veljava univerzitetnega študijskega programa slovenoslovja - edinega v Sloveniji in v svetu. Razpravo bosta odprla in spodbujala dr. Matej Avbelj kot nosilec Akademskega foruma in dr. Dimitrij Rupel v imenu Katedrale svobode.

Svoje sodelovanje v razpravi so že potrdili akademik dr. Janko Kos, dr. Ernest Petrič, dr. Peter Jambrek in ddr. Igor Grdina.

Vabljeni, da se nam pridružite v četrtek, 20. 6. 2019, ob 17. uri v avli Ivana Hribarja Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

Lep pozdrav,

Nova univerza

Vabilo na humanistični teden

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na dogodke v sklopu dogodkov Humanistične korespondence, ki bodo potekali od ponedeljka, 27. maja, do torka, 11. junija 2019.

Dogodki potekajo v sodelovanju med Inštitutom Nove revije, Forumom za humanistiko ter Fakulteto za slovenske in mednarodne študije.

Prijazno prosimo, da si več informacij in potek dogodkov ogledate v priloženem vabilu.

Želimo vam prijeten vikend in upamo, da se na čim več dogodkih vidimo.

Lep pozdrav,

Nova univerza

Vabilo na predavanje na temo volitev v Evropski parlament

Spoštovane študentke, spoštovani študenti,

vljudno vas vabimo na predavanje na temo volitev v Evropski parlament, ki ga Evropska pravna fakulteta Nove univerze organizira z društvom Mladi Evropejci. O tej temi bo v angleškem jeziku predavala dr. Katarina Vatovec.

Predavanje bo potekalo v ponedeljek, 20. 5. 2019, ob 10. uri v predavalnici Jožeta Pučnika v prostorih Evropske pravne fakultete na Mestnem trgu 23, v Ljubljani.

Ker se bodo predavanja udeležili člani društva iz osmih držav Evropske unije, je to odlična priložnost za navezavo novih stikov in prijateljstev.

Prijazno vabljeni v čim večjem številu!

Lep pozdrav,

Nova univerza

Vabilo na Akademski forum Nove univerze, 23.5.2019

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na udeležbo na Akademskem forumu na temo šeriata v Evropi, na katerem bo predaval prof. dr. Maurits Berger. Akademski forum bo potekal v četrtek, 23. maja 2019, ob 17. uri v prostorih Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

Več informacij najdete v priponki.